
مرکز روانشناسی و مشاوره آرام
اگر میخواهی کودک درونت را التیام بدی پیشنهاد میدم تو این کارگاه شرکت کن
فقر عاطفی
فقر عاطفی
تا به حال کلمه فقر را برای مسائل اقتصادی و فرهنگی بسیار شنیدهایم فقر عاطفی تنها در تحلیلها و بحثهای روانشناسان و مددکاران اجتماعی مطرح میشود و به عنوان یکی از پایههای مهم در بروز اختلالات روانی اجتماعی و خانوادگی در افراد و زمینهای برای بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی میباشد.
یکی از عوامل ایجاد کننده فقر عاطفی عبور جوامع از سنتی به صنعتی است چرا که جامعه صنعتی در مسیر رشد اقتصادی خود بسیاری از وظایف را از نهاد خانواده میگیرد و به موسسات خارج از خانواده محول میکند و نتیجه این میشود که امروز فقر عاطفی کلیه مردم را احاطه کند به طوری که به شکلهای مختلفی تحت عنوان هیپی گرایی پرخاشگر اعتیاد به مواد مخدر افسردگی خانواده محروم از پدر و مادر خودکشی تجلی کرده است. آنچه تحت عنوان فقر عاطفی مطرح از الزاماً این نیست که فرد به اندازه لازم مهربانی ندیده یا دست نوازش به سر او کشیده نشده است بلکه موضوع فراتر از اینها است یعنی در حقیقت عکس العملهایی خشم، خنده، گریه، عشق، نفرت، محبت، ترس و... که انتظار میرود هر انسان سالم به نسبت چهارچوبهای فرهنگی جامعه و در شرایط مناسب رفتاری متعادل از خود نشان دهد یعنی در موقعیت مناسب خنده کند و در موقعیت مناسب بگرید به بیان ساده تر اینکه هر انسانی میبایست حداقل در چهار بعد رشد نماید: ١_رشد جسمی ۲_رشد ذهنی ۳_رشد فرهنگی ۴_رشد
بنابراین فقر عاطفی اینکه آدمی فاقد متوسط رشد در هر کدام از ابعاد چهارگانه مذکور باشد.
فقر عاطفی در کودکان و نوجوانان یکباره و بدون مقدمه به وجود نمی آید بلکه در ابتدا حرکت خودش و در مرحله جنینی از خود علائم را نشان میدهد ،این علائم در رفتار ،حالت،گفتار و احساسات کودکان و نوجوانان ظاهر میشوند فبدون شک نمیتوان سهم تغییرات سریع تکنولوژی و تاثیر آن بر روابط اجتماعی انسانها و تغییراتی که در ساخت و کارکردهای اجتماعی و تربیتی خانواده دارد را در فراهم سازی بستر فقر عاطفی جوامع نادیده انگاشت و تحقیقات خود حاکی از ان است که درمورد کودکان ،نوجوانان و جوانان مهم ترین منبع برای رفع نیازهای عاطفی خانواده می باشد .
وضایف و کارکردهای خانواده عبارتند از :
1)کانون مهر و الفت
2)تنظیم روابط جنسی و جواب نیازهای جنسی زن و مرد
3)تولید مثل
4)پرورش شخصیت کودکان خانواده
5)انتقال مواریث مذهبی و فرهنگی به نسل بعدی
6)جامعه پذیری با اجتماعی کردن کودکان خانواده
7)ایجاد احساس امنیت برای همه اعضای خانواده و حمایت از آنها
8)کارکرد عاطفی یعنی توسعه رفتارهای عاطفی فرد و فرزندان خانواده
9)تعیین پایگاه اجتماعی (جواب به نیاز عضویتهای اعضای خانواده )
10)کسب احترام برای اعضای خودی
11)کارکرد اقتصاد ،توسعه ،مصرف و پس انداز
بدیعی است اگر هر کدام از کارکردهای خانواده خللی ایجاد شود خود موجب بروز نوعی رفتار در خانواده میگردد ممکن است کل خانواده یا برخی از اعضای ان را به سمت اسیبهای اجتماعی بکشاند و فرزندان را دچار فقر عاطفی نماید .
علت شناسی در رفتارهای عاطفی
اگر بخواهیم یک علت عام را برای اکثر رفتار های غیر طبیعی بخصوص در دوران نوجوانی و جوانی ارائه کنیم میتوانیم به وجود احساس نا امنی دوران کودکی فرد اشاره کنیم . رفتارهای نابهنجار عاطفی و عوارض ناشی از ان را میتوان نتیجه عوامل زیر دانست :
1)نظام گسیختگی خانواده در دوران کودکی (طلاق ،مرگ مادر و ....)
2) وجود اختلال در روابط همزیستی و فرزندان
3) نارسایی در ساخت و روابط درونی و بیرونی خانواده و مهم جلوه دادن ان نزد کودک
4)احساس نا امنی و ترس در دوران کودکی و نوجوانی نسبت به اینده
5) وجود اختلافات خانوادگی بخصوص دعواهای همراه با کتک کاری والدین در حضور کودکان
6)وسواس والدین بخصوص مادر و توقع بیش از موعد از کودک در مورد نظافت شخصی کودک
7) تنها ماندن طفل به مدت طولانی در شرایطی که امکان بوجود امدن ترسهای مختلف برای طفل مطرح است .
8) تبعیض قائل شدن بین کودک چه از نظر سنی ،درسی ،هوشی،زیبایی
9)اعمال جنسی والدین در حضور کودکان حتی در دوران خردسالی کودکان
10)تحقیر کودک و نوجوان بخصوص در دوران مدرسه برای کسب نمره پایین
11)تحقیر کودک در شرایطی که کودک نوعی معلولیت دارد
12)عدم ابراز محبت توسط والدین به کودک (منطقی بودن بیش از حد والدین کودک )
13)تغییرات سریع و مداوم در محل اسکان (خانه ،مدرسه ،محل ) بدون ایجاد امادگی قبلی در کودک و نهایتا از دست دادن دوستان در محله و مدرسه و جدایی بدون خداحافظی
14)مشکلات شدید اقتصادی خانواده
15)مسایل مربوط به محیط مدرسه و عدم هماهنگی بین خانه و مدرسه
16)نبودن حداقل امکانات مناسب فعالیت های ورزشی،هنری جهت کودک و نوجوان
تکنیکی عملی برای بودن در زمان حال است
. تکنیکی عملی برای بودن در زمان حال است (mindfulness) ذهن آگاهی
ذهن آگاهی به صورت مشاهده افکار و احساسات فرد بدون قضاوت خوب یا بد توصیف می شود. ذهن ابزاری عالی برای حل مسئله است، اما در آرام گرفتن و تمرکز بر چیزی که هست عالی نیست. بیشتر اوقات، ذهن در حال سرگردانی در گذشته یا آینده است تا در حال. این بدان معناست که پر از افکار، داستانها و روایتهایی است که لزوماً ربطی به آنچه در آن لحظه در حال وقوع است ندارند. در برخی موارد، ذهن ممکن است درگیر داستان هایی شود که حتی مبتنی بر واقعیت نیستند. ذهن آگاهی میتواند فرصتی برای یک ذهن شلوغ ایجاد کند، اگرچه نیاز به قصد آگاهانه و تمرین منظم دارد.
مزایای مایندفولنس می تواند شامل موارد زیر باشد:
بهبود توانایی شناختی
کند کردن پیری مغز
کاهش علائم استرس، اضطراب و افسردگی
افزایش حس خوب بودن
کمک به مدیریت درد
بهبود کیفیت زندگی برای کسانی که با بیماری های مزمن زندگی می کنند
مدیریت بیماری، درد و کیفیت زندگی
کاهش استرس
کاهش درد
بهبود کیفیت زندگی
کاهش خستگی
کاهش کاشکسی یا کاهش چربی و عضله در مراحل پایانی بیماری
تسکین اختلالات گوارشی
بهبود علائم اختلالات خواب
بهبود پاسخ ایمنی
ارائه حمایت از مراقبین
ذهن آگاهی برای چه افرادی مناسب است؟
شما با احساس اضطراب یا افسردگی دست و پنجه نرم می کنید
احساس می کنید حواس شما پرت شده یا برایتان مشکل است که تمرکز کنید
شما احساس استرس می کنید
برای تمرین شفقت به خود مشکل دارید
شما با پرخوری یا تنقلات زیاد دست و پنجه نرم می کنید
تمایل دارید روی احساسات منفی تمرکز کنید
روابط شما با دیگران آنقدر که دوست دارید نزدیک یا قوی نیست
آشنایی با اختلال رفتاری دزدی
دزدی چیست؟
بطور کلی گرفتن مال و ثروتی که مال دیگری است،به صورت پنهان واز آن خود کردن آن مال و ثروت را می توان دزدی نامید.
دزدی سبب به خطر انداختن امنیت ملی جامعه،تن پروری و عدم تن دادن به کار و تلاش در افراد و احساس آبرو ریزی و ملامت وجدان و خجالت و شرمندگی می شود.
دزدی انواع و علتهایی دارد و بر حسب گروه سنی کسی که دست به این عمل می زند،از نظر کیفی متفاوت می شود.علت دزدی در عالم بزرگسالان با آنچه در عالم کودکان روی می دهد متفاوت است.بزرگسالان معمولا با اراده و تصمیم خود و با آگاهی از عواقب آن دست به دزدی میزنند و میخواهند بدون کار و تلاش و بی دردسر به هدف برسند. بزرگسالان اغلب این عمل را با ترس و آگاهی از مجازات و تنبیه انجام می دهند.در حالی که دزدی نزد کودکان و نوجوانان انگیزه ها و علت های دیگری دارد.مهمترین علت این عمل نزد کودکان عدم آگاهی آنان از موضوع مالکیت است.حتی تا حدود سن 8 سالگی که کودکان با مفهوم مالکیت آشنا می شوند هنوز نمی تواند به وسوسه های درونی خود درباره دستیابی به اموال دیگری و یا تصاحب آن برایش هنوز جا نیفتاده است.
معمولا این گروه از کودکان بدون توجه به ارزشهای مادی یک شی به صرف جذاب و جالب بودن آن میل به تصاحب آن پیدا میکنند و به داشتن آن اقدام می کنند.
این گروه از کودکان معمولا کمتر به پول برایخرید اشیاء یا ارزش مادی آن توجه دارند . گاه کودکان این سن به دلیل شکم بارگی و میل زیاد به خوردن اقدام به برداشتن خوراکی دیگران میکنند . درضمن ممکن است رفتار های نادرست والدین،تبعیض ها و بی توجهی های انان نسبت کودک سبب شود تا کودک برای نشان دادن خود به والدین یا جلب توجه انان دست به دزدی بزند . گاهی کودک به انچه متعلق به خودش است قانع نیست و در زندگی با مفهوم قانع بودن آشنا نشده و زیاده خواهی او را به این کار وا دارد .
والدین باید توجه داشته باشند که بیشتر دزدی ها در سنین 5 تا 7 سالگی تقلیدیست و به تدریج به صورت عادت در میاید .
علت های دزدی در نوجوانان :
الف)نیاز های مادی :
گاه کافی نبودن پول تو جیبی یا عدم امکانات مادی خانواده و انگیزه های مادی میتوانند نوجوان را وادار کند که برای رفع نیاز های مالی خود دست به دزدی بزند.
ب)علت های عاطفی :
نیاز به محبت از سوی والدین یا سایر نوجوانان و گروه همسال ، همچنین نیاز به شهرت و محبوبیت بین همسالان و تلاش برای جبران احساس حسادت نسبت به دوستان یا خواهران و برادران همگی ممکن است سبب دزدی شود . تلاش برای جلب محبت دیگران یا صرف پول دزدی برای خرید هدیه برای دیگران ممکن است سبب دزدی شود .
ج) علت های روانی :
عوامل متعدد روانی نیز ممکن است سبب شود که نوجوان دست به دزدی بزند از جمله تحریک به دزدی با دور از دسترس قرار دادن چیزی و یا قفل کردن جایی که اشیاء به خصوص در ان قرار دارد .این کار ممکن است خود به خود نوجوان را تحریک به دستیابی به ان شیء از طریق دزدی کند.
عدم درک دستورات اخلاقی نیز عامل دیگری برای انجام کار های خلاف از جمله دزدی محسوب میشود .از سوی دیگر تنها گذاشتن های مکرر برای نوجوانانی ک قادر نیستند به نحو خلاق تنهای خود را جبران کنند،ممکن است سبب شود نوجوانان برای سرگرمی و گریز از تنهایی و بیکاری دست به دزدی بزنند .
گاه عقده و مشکلات و سایر کمبود های روانی ممکن است نوجوان را به دزدی وادارد .معمولا در چنین مواقعی هدف از دزدی استفاده از ان مال بخصوص یا تملک ان نیست بلکه به نوعی خالی کردن عقده ها و صدمه به دیگران مورد نظر نوجوان است .در چنین مواردی دزدی ممکن است با خشونت و خراب کاری نیز همراه باشد .
گریز از اضطراب و رفع ان نیز ممکن است یکی دیگر از علت های دزدی در نوجوان باشد .نیاز کاذب به داشتن یک چیز یا تملک وسیله یا کالای پر زرق و برق که در حالت معمول قابل دسترسی نیست میتواند انگیزه دزدی شود .
گاه نوجوان برای اعتراض به نظام و سیستمی که در ان زندگی میکند یا درس میخواند برای نشان دادن عصیان و طغیان یع توانایی خود در داخل ان نظام دست به دزدی بزند .
تقلید از الگو های موجود در زندگی خانوادگی و اجتکاعی و وسایل ارتباط جمعی نیز نقش مهمی در دزدی نوجوانان دارد .
د)عوامل فرهنگی و تربیتی:
دزدی چنان چه در قبل اشاره شد در همه موارد دزدی خوانده نمیشود .ان کس را دزد مینامیم که در عین اگاهی و اطلاع از زشتی عمل خود بدان کار اقدام میکند .پس در شرایطی که نوجوان قاعدتا میداند که از نظر معیار های اخلاقی و اجتماعی چه کاری خوب است و چه کاری بد و باز هم دست به دزدی میزند ،چنان چه سایر عوامل مسبب دزدی او را به این کار وادار نکرده باشد ،اعتمالا از نظر تربیتی و فرهنگی دچار ضعف و دزدی است .معاشرت های نامناسب ،نبودن عزت نفس کافی ، چشیدن لذت دزدی،عدم کنترل های لازم در محیط زندگی و .....میتواند نقشی در ایجاد یا گسترش این عادت زشت داشته باشد .
هشدارها و نکاتی در برخورد و مقابله با دزدی نوجوانان:
1-والدین و بزرگتر ها باید در عین خونسردی و آرامش در مقابل دزدی کودکان و نوجوانان،نسبت به آن بیتفاوت نباشند.
2- بزرگترها باید از عکس العمل تند،عصبی،موقت و غیر پیگیر خودداری کنند.
3- هنگام کشف دزدی نوجوان نباید کار او را بزرگتر از آنچه هست جلوه داد.
4- چون نوجوان نسبت به یک موقعیت نامناسب ممکن است عکس العمل های متفاوتی داشته باشند پس در دزدی نوجوان نباید به سرعت حکم صادر کرد بلکه باید خصوصیات نوجوان را در نظر گرفت.
5- والدین و مربیان باید در مقابل دزدی نوجوان به خود و به طرف مقابل فرصت فکر کردن بدهند.
6- چون دزدی علتهای مختلف دارد،مانند هر معلول دیگر نخست باید علتها را پیدا کرد سپس به چاره جویی پرداخت.
7- از دادن نسبت دزد یا دروغگو به نوجوان بپرهیزیدو نسبت به آینده او پیشگویی نکنید.
8- نسبت به نوجوان بی اعتمادی نشان ندهید.
9- شرایط را طوری کنید که نوجوان به دزدی وسوسه نشود.
10- با نوجوان بحث و جدل نکنید،او را سئوال پیچ نکنید.بلکه خیلی صریح موضوع را با او در میان بگذارید و به چاره جویی بپردازید.
11- آرام و قاطع باشید و به نوجوان بفهمانید شیء برداشته شده مال او نیست و باید هر چه زودتر به صاحبش برگردد.(برای برگرداندن شیء به صاحبش به نوجوان کمک کنید و او را در مضیقه قرار ندهید).
12- برخورد با دزدی نوجوان را دور از هیاهو و انظار انجام دهید و توجه دیگران را به کار او جلب نکنید.(آبروی نوجوان را نریزید).
13- هرگز نوجوان را وادار به اعتراف کردن نکنید زیرا او را به دروغگویی نیز وا می دارد.
14-دقت شود تا نیازهای مادی واقعی نوجوان رفع شود.
15- به نوجوان فرصت محبوبیت خانوادگی و اجتماعی بدهید.
16- برداشتن چیزهای کوچک از داخل خانواده دزدی محسوب نمی شود،باید علت را بررسی کرد.
17- عدم رضایت خود را از کار او بطور واضح و روشن،صادقانه و با بیان بسیار کوتاه نشان دهید.(از بحث و موعظه درباره کارش بپرهیزید).
18- تنبیه متناسب، موجه و قابل قبول برای کارش در نظر بگیرید.(از تنبیه های سخت بپرهیزید).
19- درد ل نسبت به نوجوان کینه نورزید و گذشت داشته باشید اما خطایش را نادیده نگیرید و نگذارید به صورت عادت درآیدو در عین حال او را مورد بی مهری قرار ندهید.
20- بطور کلی دادن اطلاعات و آگاهی های لازم،رعایت احترام و عزت نفس نوجوان،فراهم کردن سرگرمی های سازنده و مناسب و پر کردن اوقات فراغت به نحو مطلوب،دادن مسئولیتهای در حد توان،شرکت دادن نوجوان در زندگی جمعی و خانوادگی هم فکری و دوستی با نوجوان و رعایت نکات دیگر تربیتی در ارتباط با نوجوان می تواند انگیزه های رفتاری نادرست را تا حد زیادی از بین ببرد.
چگونه رفتار کودکمان را بهبود ببخشیم
چگونه رفتار کودکمان را بهبود ببخشیم ؟
کودکان را تشویق کنید به جای این که همیشه از راههای امن حرکت کنند خطر پذیر باشند. کودکانی که از ریسک پرهیز میکنند همیشه دارای اعتماد به نفس پایینی هستند زیرا هرگز احساس موفقیت واقعی را درک نمیکنند. اگرچه ممکن است این گونه به نظر برسد که ریسک پذیری ربطی به اعتماد به نفس ندارد اما به خاطر داشته باشید که گفتن عبارات زیر به دلیل ترس از انجام کارهای جدید و ترس از شکست است از همه چیز بدم میآید یا نمی توانم آن کار را انجام بدهم. اگر میخواهید فرزندانتان اعتماد به نفس داشته باشند به آنها تمرین موفقیت بدهید. بدین ترتیب که آنها را تشویق به انجام کارهایی کنید که قبلاً انجام نداده اند مرتب به آنها بگویید که شکست چیز طبیعی است و عدم موفقیت در یک کار به معنی شکست انسان نیست به عنوان مثال کودک خود را تشویق کنید تا دو بار عرض استخر را زیر آبی برود و به جای این که به او بگویید این کار خطرناک است او را تحسین کنید به جای این که دایم تکرار کنید مواظب باش ممکنه نتونی انجام بدی بگویید: (یااله امتحان کن)
یادتان باشد این عبارت که میگویند ببین ،بابا مامان و تحسینی که دوست دارند از شما بشنوند به آنها کمک میکند تا باور کنند که شایسته و با لیاقت هستند. در حالی که هیچ نیازی ندارند که کسی آنها را تماشا کند. آنها وقتی کوچک هستند نیاز به تأیید و قوت قلب دارند تا تصویری از خود بسازند که وقتی بزرگ شدند دایم نیاز به تأیید نداشته باشند . آنها را تشویق کنید تا پیشرفت کنند و کارهای جدید را امتحان کنند و حتماً چند دقیقه ای کار آنها را تماشا کنید و به آنها بگویید چقدر نزد شما مهم و عالی هستند. این مطلب برای آن تصویری که آنها از خود میسازند بسیار مهم است مطمئن باشید.
نگذارید کودکان خود را تحقیر کنند هر وقت عبارات زیر را از آنها شنیدید من هیچ کاری نمیتوانم انجام دهم. من زشت هستم، من خیلی لاغر هستم. من نمی توانم دو چرخه سواری کنم در واقع به شما پیام داده میشود که عزت نفس آنها را بالا ببرید در این مواقع نیازی به ارائه سخنرانی طولانی نیست فقط باید آنها را با عبارات مثبت تشویق کنید، مثلاً: «اگر از ذهنت استفاده کنی همه کار میتونی انجام بدهی، اگر تلاش کنی میتونی آن مسأله ریاضی را حل کنی»، «اگر کمی دقت کنی از عهده آزمون بر می آیی بیا امتحان کنیم زود باش چرا فکر میکنی بلد نیستی؟ امتحان کن.
پس از جملات ساده و مثبت تأکیدی که اعتماد به نفس کودک را بالا می برد استفاده کنید اگر بچه ها این گونه جملات را مرتب بشنوند جملات مثبت تر را هم خواهند پذیرفت هر وقت کسی در خانواده میگوید: من نمیتوانم کاری را انجام دهم این را هم میشنوم که یکی دیگر از اعضای خانواده میگوید موفقیت از میتوانمها به دست میآید نه از نمیتوانمها این عبارت شعار ساده و کوتاهی است اما برای این که انسان بتواند یک کودک را برای انجام کاری به تلاش وا دارد، بسیار کارآمد و مؤثر است.
همیشه انتقاد شما درباره رفتار کودک ،باشد نه در مورد ارزش او به عنوان یک انسان جمله ساده تو پسر بدی هستی! حمله به ارزش و شخصیت کودک است در جمله مناسب تو کار بدی کرده ای بر رفتار توجه می شود که بهتر است به جای جمله اول به کار گرفته شود. اگر بچه ها کاری میکنند که باید اصلاح شود سعی کنید عدم موافقت خود را متوجه رفتار کودک کنید جملاتی از این قبیل عزت نفس کودک را از بین میبرد تو احمق هستی»، «تو تنبل هستی»، «تو خوب نیستی تو بی عرضه هستی »و امثال آنها.
جملاتی که میتوان به جای آنها استفاده نمود که تأکید بر رفتار نامناسب کودک دارد عبارتند از رفتار تو عاقلانه نبوده است.»، «امروز تنبلی میکنی این رفتار قابل تحمل نیست»، «اسر به هوا راه میرفتی در نتیجه افتادی» در واقع کودکان هیچگاه نباید فکر کنند که ذاتاً بد هستند.
شخصیت مرزی به زبان ساده
شخصیت مرزی به زبان ساده
افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند در خلق و خو، رفتار و خود انگاره خود حالت ناپایدار دارند. ویژگی های آن ها خشم شدید بی ثباتی عاطفی مانند اقدام مکرر به خودکشی، رفتارهای خطرناک و خود ویرانگر مانند رانندگی های بی باکانه که نشان از نبود ثبات عاطفی را می دهد.
آن ها نسبت به شرایط محیطی حساس هستند. ترس از رهاشدگی دارند و نمی توانند تنهایی را تحمل کنند. آن ها در مرز بین روان نژندی و روانپریشی قرار دارند.
دلایل ایجاد شخصیت مرزی
ژنتیک
مشکلات و نارسایی های مغزی
اکتسابی و محیطی
اتفاقات اطراف
کودکی نا آرام
روانشناسان تاکید بسیاری بر تجارب کودک در سال های اولیه زندگی دارند دوران یک الی سه سال ابتدای زندگی می تواند کودک را به اختلالات روانی بسیاری مبتلا کند احساسات متغیر مادر و یا پرستار کودک باعث برانگیخته شدن نا متوازن. احساست بچه نیز می شود
عدم دریافت احساسات
عدم علاقه و ابراز احساسات مادر به فرزند
درگیری های شدید بین والدین و یا نگهدارنده کودک
تنبه روانی و بدنی کودک
بی توجهی های طولانی مدت
طلاق
مشغله ی والدین
نا سازگاری های کلامی
مواردی که نام برده شد تنها بخشی از رفتار هایی است که کودک را در معرض تغییر شخصیت قرار می دهد. گاهی اوقات کودک در معرض چند رفتار نا سالم به طور همزمان قرار می گیرد و همین امر سبب می شود تا یک شخصیت سالم مستقل را در آینده نداشته باشد.
ویژگی افراد مبتلا به شخصیت مرزی
روابط ناپایدار
عملکرد های پر خطر
خشم بدون دلیل
آسیب وارد کردن به خود
عدم علاقه به تنهایی و ترس از آن
احساس پوچی
راه های درمان بیماری شخصیت مرزی چیست؟
بتدای امر فرد می بایست از بیماری خود و دلیل وجود آن آگاه باشد. پس از مطلع شدن از این دلایل، راه درمان را پیش بگیرد
دارو درمانی در این جلسات توسط روانپزشک انجام می شود. داروهایی همچون ثابت کننده هورمون و اخلاق، پیشگیری از جنون، جلوگیری از افسردگی پایه ثابت داروهای تجویزی روان پزشکان است.
همچنین روانشناس با کندوکاو در گذشته و علل ایجاد این اختلال و کمک به بهبود آن نقش به سزایی را در بازیابی سلامت شخص ایفا می کند.
نحوه رفتار با شخصیت اختلال مرزی
در مورد این اختلال اطلاعات درستی بدست آورید.
از یک روانشناس کمک بگیرید.
مورد اعتماد او باشد.
به او اعتماد به نفس بدهید.
به شخصیت او احترام بگذارید.
.
تاثیر مخرب فضای مجازی بر روابط زناشویی
تاثیر مخرب فضای مجازی بر روابط زناشویی
زمان هایی را برای اختصاص دادن به همسرتان مشخص کنید و در آن زمان هیچکار دیگری انجام ندهید و سعی به گفت و گو و شنیدن حرف های همسرتان داشته باشید . همسر شما صرفاً نیاز به حضور فیزیکی شما در کنار خود ندارد. احتیاج به محبت و توجه شما دارد.
فضاهای مجازی، به واسطه تنوع و جذابیتی که دارند، به خاطر عدم فرهنگ سازی مناسب، آموزشی و استفاده صحیح میتوانند به کارکرد روابط زناشویی در خانواده آسیب جدی و مخربی وارد کند.
ورود سریع فضاهای مجازی و دستیابی آسان به اینترنت در زمانه اخیر باعث شکلگیری نوع جدیدی از روابط اجتماعی در سطح خانواده و کارکرد آن شده است.
توجه به این شبکهها و تاثیرات آنها بیش از همه معطوف به برنامههایی است که به دلیل دسترسی آسان در تلفن همراه به پدیده همگی تبدیل شده اند.
از مهمترین آسیبهای فضای مجازی، ایجاد روابط فرازناشویی و خیانت محسوب میشود، در این میان این نکته جالب توجه است که آسیبهای رفتاری که در این راستا مشاهده شده بیشتر از طریق آقایان صورت گرفته است اما خانم ها نیز در بسیاری موارد به دلیل شکست خوردنهای عاطفی ناشی از خیانت و جدایی در رفتاری که بیشتر نوع جدیدی در شبکهها و فضاهای مجازی میشوند تا خلا عاطفیشان را از آن طریق جبران و به نوعی سر خود را گرم کنند.
یکی از دلایل اصلی اسیب پذیری و روابط زناشویی در استفاده از این شبکه ها کنجکاو بودن در زمینه اشنایی با جنس مخالف و سردمزاجی زوجین به علت مشکلات و اختلاف عقیده و سلیقه است
فرهنگ سازی صحیح
افراد زمانهایی که برای استفاده از فضای مجازی میگذرانند گاهاً بیش از زمانهایی است که در کنار خانواده هستند.
هرچند که فرد به صورت فیزیکی در خانواده حضور دارد ولی در همان زمان در شبکههای مجازی سیر میکند.
از جمله علت حضور مراجعین به کلینیکهای مشاوره نارضایتی و احساس تنهایی یکی از زوجین از دیگری به علت آنکه در مدت زمان زیادی کمترین ارتباط را با همسر خود برقرار میکند تا آنجا که فرد احساس میکند همسرش اعتیاد به شبکههای مجازی دارد و توجه زیادی به او ندارد واقعیت این است که تعریف مناسب و فرهنگ سازی صحیحی در زمینه استفاده از شبکههای مجازی در زمان حضور در کنار خانواده وجود ندارد.
برای استفاده از فضای مجازی زمان به خصوصی تعریف نشده است از صحبتهای مراجعین متوجه میشویم حتی در زمان قبل از خواب هر دو نفر در کنار هم ولی بدون هیچ گونه ارتباط عاطفی از شبکههای مجازی استفاده کرده و بعد به خواب میروند این نوع برخورد تنها به این بحث خلاصه نمیشود در زمان گفتگو و حل مشکلات این نکته بعضاً مشاهده میشود که یکی از زوجین در هنگام صحبت همسر خود بخشی از حواسش به فضای مجازی است و این موجب تضعیف مهارتهای ارتباطی زوجین و پرورش احساس کم توجهی در همسر میشود.
حضور در فضاهای مجازی به علت مشکلات و اختلافاتی که دارد موجب تشدید روابط عاطفی زوجین شده است و این موجب میشود که در طول زمان تمایل استفاده از شبکههای اجتماعی افزایش یابد در کنار این مسائل وجود عکسهای افراد در پروفایل این شبکهها و جذابیتهای آن موجب شکلگیری روابط جدیدی خارج از خانواده و در شبکههای اجتماعی میشود.
این مسئله بیشتر برای افرادی صادق است که با همسر خود دچار تعارض و اختلاف میباشند در شبکههای مجازی افراد به راحتی میتوانند سریع با دیگران ارتباط بگیرند و حریم شخصی دیگران را به راحتی نادیده بگیرند
اختلافات زناشویی
وضعیت روحی و روانی فرد بر اثر اختلافات زناشویی به یک حالت خاصی تغییر میکند . به وضعیتی مانند احساس تنهایی کاهش علاقه و محبت به همسر و... منجر میشود اما اگر این تعارضات و اختلافات حل نشود و زوجین نسبت به حل اختلافات زندگی خود اقدامی نکنند این نوع خلاءه در زندگی فرد به شکل گیری روابط فرازناشویی و به صورت بنهانی در شبکه های مجازی میانجام که در ادامه این روابط به همراه دلبستگی زیاد خیانت به همسر و روابط جنسی خارج از چارچوب خانواده خواهد بود. منشأ اینگونه روابط کم توجهی و عده زمان گذاری کافی با اما همانگونه که گفته شد فر
همسر و گفتگو و تعامل است ایجاد شک و نگرانی نیز یکی از افت های این فضاست رمز یا قفل گذشتن بر تافن ،همراه یجاد حساسیت در همسر در زمان سفاده از شبکه های مجازی، استفاده مستمر و طولانی از شبکه های مجازی خصوصاً در زمان حضور همسر که موجب حساسیت و کنجکاوی می شود.
کنار نگذاشتن تلفن همراه و چک کردن مدام پیامها از جمله واملی است که شک و
نگرانی همسر را تشدید می کند.
جهت بهبود روابط زوجین و پیشگیری از سیبهای فضاهای مجازی در روابط زناشویی بهتر است نحوه استفاده از این شبکه ها را در خانود، هدفمند و قانون مبار کنیم
برنامه ریزی برای استفاده از فضاهای مجازی
در ابتد بهترین کار اینست که برای زمانهای استفاده از فضاهای مجازی برنامه ریزی و ساعتهای خاصی را تعیین کنید و به اطلاع همسرتان برسانید. جهت صمیمیت بیشتر میتوانید با تفاهم با یکدیگر زمانهایی را جهت استفاده از
شبکه های مجازی مشخص کنیددر زمان استفاده از شبکههای مجازی دور از هم یا مقابل هم نباشید بهتر است در کنار یکدیگر باشید نگذارید همسرتان احساس کند که شما پنهان کاری میکنید یا با فردی در ارتباط هستید که نمیخواهید وی متوجه شود رمز یا قفلی بر تلفن همراهتان نگذارید با اینکه اگر مجبور به رمز گذاشتن هستید رمز را به همسرتان بگویید مطمئن باشید همسرتان سراغ گوشی شما نمیرود
بگذارید همسرتان مطمئن شود به او اعتماد دارید و موجب حساسیت و ایجاد شک در همسر خود نشوید؛ در زمان ورود به خانه توجه خود را به همسرتان معطوف کنید نه چک کردن شبکه های مجازی
زمانهایی را برای اختصاص دادن به همسرتان مشخص کنید و در آن زمان هیچ کار دیگری انجام ندهید و سعی به گفتگو و شنیدن حرفهای همسرتان داشته باشید همسر شما صرفاً نیاز به حضور فیزیکی شما در کنار خود ندارد احتیاج به محبت و توجه شما دارد. در زمان گفتگو با همسر تلفن همراه خود را کنار .بگذارید بهتر است در زمانهایی که در کنار همسرتان روابط عاطفی دارید موبایلتان را خاموش کنید از شبکه های مجازی پیامهای عاشقانه برای همسرتان بفرستید پیامهایی که فقط مخصوص همسرتان باشد هنگام خواب با همسرتان روابط عاطفی داشته باشید نه این هر یک سرگرم شبکههای مجازی باشید برای زمانهای کوتاه که شده تلفن همراه را خاموش هم کنید و به همسرتان بگویید از این لحظه با تو هستم و هر چه که بخواهی انجام میدهم بگذارید همسرتان در کنار شما آرامش را کسب کند و احساس کند که شما دارید به او توجه میکنید به همسرتان وفادار و متعهد ،باشید بگذارید در کنار شما احساس خوشبختی کند و احساس رضایت از نحوه و طرز برخورد و توجه شما داشته باشد.
شبکههای مجازی فرصتی جهت بالا بردن سطح یادگیری و معلومات شما و دسترسی اسان جهت تعاملات صحیح اجتماعی است نه اینکه زمینه ساز بروز اختلافات و مشکلات خانوادگی باشد و بخواهد تاثیر مخربی بر روابط زناشویی افراد بگذارد.
کمک های اولیا ءو معلمان به کودکان برای غلبه بر کمرویی
کمک های اولیا ءو معلمان به کودکان برای غلبه بر کمرویی
روش های مختلفی برای کمک به کودکان برای غلبه بر کمروئیشان وجود دارد.برخی از آن ها ممکن است برای بعضی کودکان موثرتر از بقیه باشد.
1-با کودکانتان در مورد هنگامی که خودتان که کمرو و خجالتی بودید صحبت کنید.هنگامی که کودکان کمرو احساس بدی نسبت به کمرو بودن پیدا می کنند بیشترو بیشتر اعتماد به نفس خود را از دست می دهند.پدر و مادر می توانند این تاثیر منفی را با بازگو کردن خاطراتی از موقعی که خودشان خجالتی بودند،خنثی کنند.
2-برای کودکان توضیح دهید که منافع رفتارهای اجتماعی چیست.کودکان هنگامی که انتظار فایده بردن از یک رفتار را داشته باشند تمایل به انجام آن پیدا می کنند.مثل دوست بیشتری پیدا کردن،تفریحات بیشتری داشتن و لذت بردن بیشتر از محیط مدرسه و فعالیت های اجتماعی بپردازند.
3-هنگامی که کودکان از تعامل با دیگران واهمه دارند با آنها همدلی نشان دهید.یک روش کمک به کودکان در زمینه کنترل ترسشان از برخی موقعیت های اجتماعی نشان دادن همدلی با آنها هنگامی که از تعامل با دیگران واهمه دارند است.بنابراین، اگر مثلا کودکی به دلیل کمرویی از رفتن به زمین ورزش و بازی کردن با دیگران سرباز زد،پدر مادر میتوانند به او بگویند"من احساس تو را به خوبی درک میکنم. من هم خودم گاهی چنین احساسی داشتم"
مروری کوتاه بر عملکرد نیمکره های مغز
مروری کوتاه بر عملکرد نیمکره های مغز
مغز انسان شامل نرون هایی است که تعداد انها به ده ها میلیون میرسد . این نرون ها در نواحی مجرای مغز که هر یک کارکردی تخصصی یافته دارد ، انباشته شده اند . مغز از قسمت های متعددی ساخته شده و هوشیاری ، از ارتباطات بین قسمت های مختلف مغز حاصل میشود . مخ بزرگترین بخش مغز است و حدود 8/7 وزن مغز را به خود اختصاص داده است . مخ شامل دو نیمکره می باشد که از نظر شکل شبیه به هم هستند . تا مدت ها به نظر میرسید که این دو نیمکره از جهت سازماندهی و کارکرد یکسان اند اما با مطالعاتی که دانشمندان انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند که هر نیمکره مغز ویژگی خاص خود را دارد .
در این مقاله سعی شده ویژگی های هر نیمکره و راه های تقویت انهارا فهرست وار بیان کنیم .
ویژگی های نیمکره راست مغز
1-سمت چپ بدن را هدایت میکند .
2-مرکز درک تصاویر و مقررات است .
3-درک رنگ و لحن صدا در این قسمت است .
4-قدرت تشخیص چهره ها را دارد .
5-قدرت حل معما را دارد .
6- تخیل و خواب در این ناحیه است .
7- قدرت خلاقیت و کشف کردن دارد .
8- ورزش و حرکات موزون بدن در این ناحیه قرار گرفته است .
9- ویژگی های زنانه دارد .
10-استعداد موسیقی در این قسمت است .
11- حس لامسه و درک اشیا بصورت سه بعدی در این قسمت است .
12- جهت یابی توسط این قسمت مغز صورت میگیرد .
13-با هنر های نقاشی و طراحی سروکار دارد .
14- مرکز احساسات و عشق و دوست داشتن است .
15-ادراکات ان کل نگر است .
16-قدرت نظم و طبقه بندی ندارد .
17-قدرت درک ریاضیات و فلسفه را ندارد .
18-مهارت مدیریت را بلد نمی باشد .
19-خلاقیت و ذوق هنری دارد . (نقاشان ،طراحان ، نویسندگان و هنرمندان از این قسمت مغز بیشترین استفاده را میبرند . )
موانع پرورش نیمکره راست
افکاری که مانع رشد و تکامل نیمکره راست میشوند عبارتند از :
1-من باید همیشه جدی باشم
2- حق اشتباه کردن ندارم .
3-کاری که انجام میدهم باید خوشایند دیگران باشد .
4- اگر از نتیجه کاری مطمئن نیستم نباید انجام دهم .
5- من باید عاقلانه عمل کنم وگرنه ...
6- همیشه دنباله رو ادمهای موفق باشم و شیوه عمل انهارا تقلید کنم .
7-بر این باور باشم که ادم موفق کسی است که در انجام کارها همیشه ساده ترین یا کوتاه ترین راه را برود چون راحت تر و سریعتر به موفقیت میرسد .
راه های تقویت نیمکره راست
1-به مشکلات به صورت کلی نگاه کنید نه جزئی
2-سوالهای اگر یا انگاه بپرسید و پاسخهای متفاوت پیدا کنید .
3-به خود مجال خیال بافی و فکرهای تخیلی بدهید .
4- از گردش در طبیعت لذت ببرید و به اصوات و رایحه ها توجه کنید .
5-بازی های فکری داشته باشید .
6- یادگیری را همیشه با کشیدن شکل و طرح انجام دهید .
7-نقاشی و طراحی را بیاموزید .
8-رمان بخوانید و داستان را به شکل تصویر در ذهن مرور کنید .
9-بیشتر نگاه و مشاهده کنید تا اینکه فقط گوش دهید .
10-تصویر ارزوهای خود را در اینده ببینید .
11-بدنبال ارتباطات بین افراد و اشیا و موضوعات باشید .
12-بچه گانه فکر کنید و حس زیباشناسی خود را تقویت کنید (تقویت کودک درون )
13-در تحقیقات و کارها قدرت ریسک داشته باشید .
14-در رساندن یک مطلب به دیگران یا درس خواندن از مثال و قیاس استعاره و شکل کشیدن استفاده کنید .
15-دیگران را دوست بدارید ،احترام بگذارید و تشکر کنید .
ویژگی های نیمکره چپ
1-قسمت راست بدن را کنترل میکند .
2-ریاضیات و فلسفه را دوست دارد .
3-نظم و طبقه بندی کردن را دوست دارد .
4-هیشه منطقی و تحلیلگر با کارها برخورد میکند .
5- با تنوع در زندگی مخالف است و زندگی منظم و از پیش تعیین شده را میپسندد .
6-مرکز بخاطر سپردن کلمات و اعداد است .
7-مرکز حرف زدن و دستور زبان و ترتیب کلمات است .
8-ویژگی مردانه دارد .
9-از انتقاد دیگران هراسان است .
10-با جزئیات سر و کار دارد .
11-پردازش اطلاعات و طبقه بندی را بر عهده دارد .
12-عجول است و حوصله ندارد .
13-همه چیز را فقط با حرف زدن صرف توضیح میدهد و قدرت توضیح دادن مطالب را با مثال و شکل کشیدن ندرد .
14-قدرت تخیل ندارد .
15-استعداد موسیقی و نقاشی ندارد .
16-قدرت خلاقیت و کشف ندارد . نزد زبان شناسان ، ریاضی دانان و فلاسفه این بخش فعال تر و بر نیمکره دیگر غالب است .
موانع پرورش نیمکره چپ
داشتن عقاید و باور های زیر مانع از پرورش نیمکره چپ میشوند .
1-نظم داشتن در زندگی به معنای محدودیت است (ازادی یعنی نداشتن چارچوب . )
2-ریاضیات و اینگونه دروس خسته کننده هستند و من به هر زحمتی شده نباید با انها رو به رو شوم .
3-توجه به جزئیات تلف کردن وقت است .
4-نوشتن مطالب زمان مطالعه ، وقت گیر است و مرا خسته میکند .
راه های تقویت نیمکره چپ
1-جدول حل کنید .
2-کارهای هر روز را با جزئیات مشخص کنید یادداشت کنید و برنامه ریزی داشته باشید .
3-زمان مطالعه و درس خواندن خلاصه برداری کنید .
4-سعی کنید زمان گ.ش دادن ،مطالب را به حافظه بسپارید .
5-افکار منطقی را تقویت کنید .(کنترل کودک احساسی درون )6-برای انجام کارها انهارا به مراحل کوچک تر تقسیم کنید و مرحله به مرحله کارهارا انجام دهید .
7-مطالعات ریاضیات و فلسفه را جزو برنامه های خود قرار دهید .
8-بازی شطرنج و پازل را تمرین کنید .
9-مهارت های مدیریتی را بیاموزید .
10-در طبیعت برای لذت بردن بیشتر از حس شنوایی استفاده کنید .
11-سخنوری و کنفرانس دادن را تمرین کنید .